‘Gewoon doen’

Wie zich vandaag de dag mag rekenen tot de werkzoekenden is niet te benijden. Er is sprake van een ruime arbeidsmarkt wat betekent dat er dus relatief veel werklozen zijn. Werkgevers hebben aan respons niet te klagen wanneer ze een vacature publiceren …  ALS ze deze al publiceren. Al met al een situatie die het lastig maakt om een baan te vinden die je dan ook nog eens leuk vindt. Wat ik altijd aan mijn cliënten, maar ook aan andere mensen in mijn omgeving zeg: “Lastig maar niet onmogelijk”.

Solliciteren is hard werken en je hoeft het niet leuk te vinden. Je hoeft het alleen maar te doen. Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom wil ik jullie wat tips geven die het niet persé makkelijker maken, maar waarmee je wel goed bezig bent.

  1. Het is belangrijk om je niet als slachtoffer te zien en/of jezelf naar beneden te halen. Hoe jij over jezelf denkt, over wat je wel of niet kunt, beïnvloedt je gedrag (acties) en dus de resultaten die je behaalt.
  2. Het grote voordeel van een ruime arbeidsmarkt is dat er genoeg gelijkgestemden zijn. Zoek het gezelschap op van iemand die in hetzelfde schuitje zit. Wissel ervaringen uit, help elkaar bij het zoeken naar vacatures, het leggen van contacten en wanneer het even tegen zit.
  3. Durf te veranderen. Vraag jezelf regelmatig af:
  • Waar sta ik?
  • Wat zijn hiervan de consequenties?
  • Wat betekent dat voor mij?
  • Hoe kan ik dat veranderen?

Wees hierin realistisch. Leeftijd kun je niet veranderen. Wie je bent en wat je eventueel mankeert, misschien ook niet. Je denkwijze, kennis en vaardigheden wel. Praat met mensen, vooral mensen die het beroep uitoefenen welke jij ambieert. Dan wordt duidelijk wat je al hebt en wat je nog wilt. Kijk vervolgens naar de mogelijkheden om je kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Vrijwilligerswerk kan hierbij helpen evenals een stage- of werkervaringsplek.

Online worden gratis seminars en cursussen aangeboden. Veel gemeenten bieden gratis cursussen op het gebied van taal en IT. Vergeet vooral ook niet de scholingsvoucher voor werkzoekenden. Een mogelijkheid die het UWV biedt voor een bij- of omscholing naar een ‘kansberoep’.

Kansberoepen vind je in branches waar het aanbod van arbeid toeneemt en uiteindelijk zelfs groter wordt dan de vraag naar arbeid. Wie hiervan wil profiteren gaat bij voorkeur een opleiding volgen die arbeidsmarktperspectief biedt. Op de website: www.kansberoepen.nl zie je om welke branches het gaat. Voor wie van mening is dat hij nog lang niet afgeschreven is en openstaat voor nieuwe ervaringen is dit een kans die je niet aan je voorbij moet laten gaan.

Wil je iets ga er dan voor. Zorg dat het gebeurt. Het enige wat zo maar uit de lucht komt vallen is regen!